Цената на петрола продължава да се срива

Цената на суровия петрол тип Брент падна под 50 долара за барел за първи път от май 2009. Той падна повече от един долар до $ 49.92 за барел в ранната търговия в сряда, като преди кантиране се върна над $ 50 марката.

Забавянето на глобалния растеж и увеличаването на предлагането на петрол и газ избутаха цените рязко надолу през последните седмици.

Цената на суровия петрол, който се търгува в САЩ, известен като West Texas Intermediate, вече е паднала под $ 50.

Много наблюдатели очакват цената на петрола да падне още, след като северноамериканските производители на шистов газ продължават да доставят нарастващи количества нефт и природен газ, както и на групата-производителки на петрол ОПЕК, която се съпротивлява и призовава за намаляване на производството в подкрепа на цените.

По вътрешна информация, американската преса изнесе данни за прогнозите на производители на петрол, според които този тренд на цените ще продължи още една или две години, докато цените се върнат на около $ 80 – $ 90 за барел.

Специалисти прогнозират, че брент петролът ще падне до 45 долара за барел, а инженери намекват, че може да спадне още повече.

Въпреки това, кралят на Саудитска Арабия в реч, изнесена от престолонаследника във вторник, заяви публично, че  няма да намали производството  на петрол, въпреки че се налага, да се намалят отстъпките за азиатските клиенти които ниските цени изяждат.

Има и други признаци, че Саудитска Арабия може да усещат кризата твърде сериозно, въпреки големите валутни резерви и евтини производствени разходи. Основната петролна компания на Кралството е спряла дейността си, поради преустройството й за основни чисти горива, машини и няколко нови платформи.

Икономиките от Персийския залив са бюджетирали предполагаема цена на петрола от около 60 долара за барел през тази година, но настояват, че независимо от това ще продължат разходите си, за да изградят и разнообразят своите икономики, дори ако се стигне до възникването на дефицит.

Ирак обаче страда зле. С големите предизвикателства пред сигурността в страната, те вече са отразили огромен дефицит в бюджета.

Производителите страдат

Независимо от това, че много потребители и предприятия приветстват спада в цените на горивата, страните производителки на петрол, включително Русия и Венецуела са били засегнати, когато цената на основната им износ пада.

Цената на петрола е намаляла повече от половината си стойност от юни, когато възлиза на $ 110 на барел.

“Всички нетни износители на петрол са тези, които страдат в момента”, казва Йън Армстронг, анализатор на петролния пазар в управлението на инвестиционен посредник Brewin Dolphin.

“Освен ако не е обвързана с долара, валутата на страните се оказва в голяма беда, т.е. точно като Русия”, допълва той.

Еврото се плъзна до деветгодишно дъно спрямо долара, тъй като инвеститорите прогнозират, че  Европейската централна банка (ЕЦБ) може да действа, за да стимулира икономиката. Еврото поевтиня с 1.2% спрямо долара до $ 1.1864 и маркира най-слабото си ниво от март 2006 г., преди леко да се покачи до $ 1,19370.

Въпреки че ЕЦБ вече намали лихвените проценти до рекордно ниско ниво, а също така е купила някои облигации, издадени от частни фирми, пълномащабната програма за количествени улеснения QE все още не е стартирана.

В петък, Драги намекна в интервю, че банката може скоро да започне политика на QE купувайки държавни облигации, като по този начин копира своите колеги във Великобритания и САЩ.

Целта ще бъде да се инжектират пари в банковата система, за да се стимулира икономиката и да се вдигнат цените.

Говорейки в интервю за германския вестник Handelsblatt, г-н Драги заяви: “Ние полагаме техническата подготовка за промяна на размера, скоростта и състава на нашите мерки в началото на 2015 г.”

Гръцките трусове

Политическа нестабилност в Гърция също претегля еврото надолу с опасенията, че изборите на 25 януари, могат да бъдат спечелени от лявата партия Сириза.

Възможността предизвика страхове за това, дали Гърция ще се придържа към условията на нейното международно спасяване и дали изобщо ще остане в еврозоната.

В събота, в немското списание Der Spiegel се казва, че германското правителство смята, че еврозоната ще бъде в състояние да се справи с гръцкия “изход” от еврото, ако партията Сириза спечели гръцките избо

В отговор на статията в Der Spiegel, говорител на германския канцлер Меркел заяви, че няма промяна в немската политика и правителството очаква Гърция да изпълни своите задължения в рамките на спасителния план на ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Анализатори смятат, че еврото е вероятно да остане нестабилно в следващите няколко седмици.

Comments are closed.