Украйна под ракетни удари

Серия от ракетни нападения отне живота на 30 души, а много други са ранени в град Мариупол в Източна Украйна. Украйна обвини про-руските бунтовници, но сепаратистите казват,  че зад атентатите стоят украински сили.

Лидерът на основната бунтовническа групировка в Източна Украйна твърди, че е започнала офанзива срещу Мариупол, като по-късно обяви, че “няма да превземе града”.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че ракетите са дело на бунтовниците. Но Александър Закаренко, ръководител на самопровъзгласилата се народна република Донецк, казва, че негови сили не са провеждали “активни операции” край Мариупол до събота, съобщават руските информационни агенции.

Въпреки това, Закаренко добавя, че след като Киев обвинява бунтовниците за нападението, той самият е наредил на войниците си да “неутрализират” позициите на украинските войски на изток от пристанищния град.

В същото време, службата за сигурност на Украйна е публикувала съобщение, в което твърди, че са заловени аудио съобщения между сепаратистките бунтовници, говорещи за нападението Мариупол. Автентичността на съобщенията не е независима проверка.

Международните организации, включително Европейския съюз, осъдиха нападенията. ОССЕ се изказа за инцидента като “безразсъдно, безогледно и позорно” и поиска пълно разследване. НАТО също разкритикува атаките, като добави, че “руските войски в източната част на Украйна са в подкрепа на тези настъпателни операции” чрез предоставянето на оръжия.

Министърът на отбраната на Украйна Степан Полторак заяви, че военните позиции в Мариупол са засилени. Неговата служба обяви, че градът е бил ударен от три отделни ракетни снавяда.

Премиерът на Украйна Арсений Ятсениук призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да се обсъди това, което той нарича ролята на Русия в конфликта в източната част на Украйна. “Русия не само е нарушила споразуменията с Минск – Русия нарушава основните принципи на международното право и на човечеството, казва той на среща в Киев.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко обяви, че се връща предсрочно от пътуване до Саудитска Арабия, за да планира отговора на събитията в Мариупол. Той осъди инцидента като “престъпление срещу човечеството” и призова бунтовниците “да назоват техните спонсори”.

Инцидентът става ден след като Закаренко казва, че не иска преговори за примирие с Киев.

Мариупол е с население от 500 000 души и е в силно стратегическо положение – между бунтовниците в източните райони и Крим, който бе анексиран от Русия през март миналата година. Градът претърпя тежки боеве и инциденти през август.

Непотвърдени видео кадри в събота сочат, че редица коли, къщи и жилищни сгради са  били ударени и са в пламъци.

Дейвид Стърн от Би Би Си казва, че по всичко изглежда, че атаките идват от множествена ракетна установка, която изстрелва голям брой ракети.

В петък, бунтовническият военен говорител Едуард Башурин каза, 24 бунтовници са били убити и 30 са били ранени при неотдавнашните бойни атаки, което той нарича “най-тежките загуби в нашите редици” в 24-часов период.

От април, над 5000 души са загинали при сражения в източните части. Бунтовниците в момента контролират голям откос от регионите Донецк и Луганск. Повече от един милион души са били разселени. Примирие бе договорено в Минск през септември, но никога напълно спазено.

човешката цена

5,2 милиона души живеят в засегнатите от конфликти райони и 1,4 милиона се считат за “силно уязвими и се нуждаят от помощ”.

Повече от един милион души са избягали от домовете си като разселени лица в Украйна и 593 622 живеещи извън Украйна, най-вече в Русия.

Повече от 5000 души са били убити в боевете и повече от 10 300 ранени.

 

Comments are closed.