Путин ли е виновен за потапянето на рублата?

Владимир Путин обвини САЩ и ЕС в заговор, целящ отслабване на позициите на Русия на проведената в четвъртък тричасова пресконференция, касаеща въпросите на икономиката и политиката на страната. На нея руският президент обвини всички, но не и себе си за понижаването на руската рубла, икономическата и политическа криза, като само веднъж назова самата дума „криза”.
Русия обвинява Запада не само за войната в Украйна, описвана като резултат от една революция, дирижирана от западните сили, но и за спада в цената на петрола и сриването на рублата. В Кремъл открито се говори за американска Саудитска конспирация и НАТО, както и за икономическа война. В действителност те биха могли да бъдат избегнати, както войната, така и кризата на рублата, и никъде не е по-очевидно, отколкото по отношение на зависимата от петрола икономика.
На Кремъл е известно, от преди 10 години, че политическа система се строи на базата на енергетиката, но и, че в Русия Владимир Путин не може да контролира цената на петрола. Собствените сметки на Кремъл показват, че продажбите на петрол и природен газ възлизат на 50% от приходите във федералния бюджет на Русия през 2013г. И зловещата статистика, че приблизително половината от руското население живее на гърба на държавния бюджет – или като държавни служители, пенсионери или като кандидати за обезщетения.
Това означава, че сривът в цената на петрола заплашва крехките основи на сегашната система, в която Кремъл купува лоялността на мнозинството с държавни плащания. Кремъл се нуждае цената на петрола не само да остане висока, но дори и да се повиши, ако иска да продължи да осигурява повишаване на жизненото равнище на населението.
Вместо това, те могат да бъдат изправени пред строги икономии.
“Ако ситуацията продължава да се развива в посока на влошаване по този начин, ние ще трябва да коригираме плановете си, и е сигурно, че съкращения в някои области ще трябва да се направят”, каза Путин на конференцията.
За 2015 г. разходните планове на Русия предполагат, че петролът ще остане над 100 $. Страната може само да балансира бюджета си с цената на петрола около тази марка. Кремъл може скоро вече да няма пари, за да купува ентусиазиран патриотизъм на руснаците с телевизионни екстравагантности като Олимпиадата в Сочи (цена $ 50 млрд), или внезапното нахлуване и анексиране на Крим ($ 75 млрд, според оценките на анализаторите).
За масите, връзката между Владимир Путин и повишаването на жизненото равнище може скоро да бъде съборена, а за елита на руския президент, вече не изглежда като гарант за икономическата стабилност. В правителството се говори за значителни съкращения и дори масови съкращения на държавни корпорации като Газпром. Съществува и риск, че за да избяга от валутната криза, Русия може да се сблъска с период на инфлация, нанасяйки допълнителни рани върху жизнения стандарт на обикновените хора. Средната класа в Русия вече е изправена пред погасяването на тежки ипотечни кредити.

Comments are closed.