Порошенко в криза – проваля се в Донецк и Луганск. Изплаща 1,4 млрд долара за газ.

porochenko icon“Псевдо – изборите” според Порошенко рязко влошават ситуацията и заявява, че може да приеме само “законно избраните органи на местното самоуправление, но не и самопровъзгласили се бандити”.

Президент на Украйна, Петро Порошенко, трябваше да свика заседание на националния съвета за сигурност във вторник, след като про- руските бунтовници проведоха изборите в Донецк, резултатите на които се оказаха неблагоприятни за Киев.

Сепаратистките лидери в Луганск и Донецк утвърждават победата си в гласовете в източната част на страната, в която Порошенко претърпява своеобразен изборен фарс и заявява, че е нарушено мирното споразумение, договорено през септември.

Украинският президент, в телевизионно обръщение късно в понеделник, заявява, че възнамерява да отмени закона, който даваа специален статут и автономия на районите в източната част, включително и тези, контролирани от бунтовниците.

Порошенко твърди, че е готов да води мирни преговори само със законно избраните местни власти, съгласно украинското законодателство, но не и с лидери, провъзгласени от сепаратистките бюлетини, които се стремят към тясно сътрудничество с Русия. Той заяви, че ще се отвори наказателни дела срещу организаторите.

От Русия не признават автономията на Донецк и Луганск но заявяват, че гласуването трябва да се уважава. Страната даде предпазлива подкрепа за гласовете.

Повечето други държави отхвърлиха вота като нелегитимен. Въпреки това, резултатите от изборите и самото допитване за тяхната легитимност са още една крачка във фактическото разделяне на региона от останалата част на Украйна.

“Избраните представители на регионите Донецк и Луганск са получили мандат за провеждане на преговори с централните украинските власти за решаване на проблемите чрез политически диалог”, казва заместник-министърът на външните работи. Според споразумението, постигнато с посредничеството в Минск, териториите трябва да имат специален статут в рамките на Украйна, но фактите на място показват, че тези области са напълно отделени.

Западните дипломати са оставени да гадаят какви точно са интересите на Москва в региона. Очевидно е, че Кремъл не иска да анексира териториите по мо дела на Кримска област, но се говори за преговори между сепаратистите и Киев, като Москва е в противоречие с докладите от Донецк.

Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел, заяви, че Берлин не разбира, защо “официалните руски гласове” трябва да признаят изборите, а германският външен министър Франк -Валтер Щайнмайер призова Русия да зачита единството на Украйна.

Междувременно Киев плати 1,4 млрд. долара за газа. От „Газпром” съобщиха, че са получили банков превод в размер на 1,45 млрд. долара от украинската „Нефтогаз”, които обаче се явяват като изплащане на част от старите дългове на Украйна към руския газ. По този начин Украйна изпълнява своята част от ангажимента, който пое на 31 октомври, сключвайки сделка с Русия и Европейския съюз за подновяване на спрените през юни доставки на газ от Русия.

През юни Русия заяви, че ще спре доставките на синьо гориво за Украйна, докато тя не изплати старите си дългове в размер на 5,4 млрд. долара и да предплати доставките за ноември, които са приблизително още 760 млн. долара. До края на годината украинският „Нефтогаз” трябва да направи плащане в размер на 1,65 млрд. долара за доставения от началото на годината газ. Тази сума се очаква да бъде преведена на „Газпром” до кроя на декември тази година, а остатъкът от 1,4 млрд. долара – малко по-късно.

В същото време от „Нефтогаз Украйна” излязоха със съобщение, че имат намерение да купуват газ от „Газпром” тази зима само при екстремни ситуации, в моментите на пиково потребление.

Независимо от политическите и икономически спорове между Русия и Украйна, газовите доставки са обект на интерес и на други държави, към които последните имат поети ангажименти. Изплащането на първата вноска е стъпка в посока на изпълнение на ангажиментите, независимо от критичната ситуация в отношенията на бившите членки на СССР.

 

Comments are closed.