ООН срещу бунтовниците, които завзеха властта в Йемен

Съветът за сигурност на ООН предупреди по-нататъшните стъпки, ако шиитските бунтовници, които взеха властта в Йемен не отвърнат незабавно на преговорите.

Арабските държави призоваха за по-силна международна реакция след като бунтовниците осъществиха политическо поглъщане на столицата Сана.

Бунтовниците хуси заявиха, че разпускат парламента и назначават Съвет, който да действа като президент.

Йеменски политически групи осъдиха този ход като преврат.

Хусите поеха контрола над столицата Сана през септември и принудиха президента Абд Рабу Мансур Хади да подаде оставка през януари.

Страната също така се бори с бунтовниците от Ал Кайда с помощта на безпилотни самолети на САЩ. Въпреки преврата, САЩ заяви, че продължава да работи с йеменските служби за борбата с тероризма.

Декларацията ще бъде видяна от много йеменци като крайна фаза на преврата на хусите, въпреки че някои хора чувстват, че тя би могла да предложи някаква надежда за по-голяма стабилност. Решенията на правителството сега се диктуват от революционен комитет, доминиран от членове на бунтовниците.

Хусите изпращат своето послание от Републиканския дворец в Сана до събирането на политически, военни и племенни фигури в опит да се определят границите на тяхната подкрепа.

ООН насочи своите представители направо в Саудитска Арабия след провала на преговорите, за да се опита да постигне някакъв политически консенсус там, което е знак за това, как саудитците са над това, което те виждат като подкрепяните от иранците шиити, които поглъщат страна, в която те са свикнали да диктуват условията.

 

Кои са убийците

Членовете на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк заявиха, че са “сериозно загрижени” и призоваха всички страни да се върнат към водените от ООН преговори.

Те също така призоваха за незабавното освобождаване на президента на Йемен, премиера и кабинета от домашен арест.

Държавният департамент на САЩ отправи декларация към хусите, че “не отговарят на стандартите, на базата на които да се вземе консенсусно решение за политическата криза в Йемен”.

Министри от страните от Персийския залив на Бахрейн, Оман, Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия и Кувейт също изразиха безпокойство от развитието на събитията.

“Имаме чувството, че международната общност трябва да вземе по-силна позиция,” заявява официален източник пред Ройтерс, пожелал анонимност. Има загриженост относно иранското влияние, но никой не е обсъждал официално, че е свързан с иранците.”

Иран е обвинен в предоставяне на финансова и военна помощ на хусите – нещо, както страната отрича.

“Нов конфликт”

Новината, че хусите са взели властта дойде след като срокът на политическите партии за разрешаване на кризата изтече, а мирните преговори с посредничеството на ООН не успяха да дадат резултат.

Новият петчленен съвет в Йемен ще управлява страната в продължение на преходен период, заявяват бунтовниците.

Целта е да се излезе от политическия вакуум предизвикан от внезапната оставка на президента и парламента. Има обаче и осъждане от други йеменски политически фракции – членове на сунитската партия, че решението “гарантира, че положението в Йемен върви към нов конфликт”.

Има съобщения за протести в няколко йеменски градове, включително столицата Сана.

Областният управител на втория по големина град в Йемен – Аден, нарече обявяването “заговор срещу конституцията”, СЪОБЩАВА Агенция Франс прес.

Положението в Йемен ескалира миналия месец, когато хусите отвлякоха ключов съветник на президента Хади, в опит да блокират проекта за конституция.

По-късно завзеха президентския дворец и други ключови сгради, с което предизвикаха оставката на Хади, който каза, че не може да остане на същата длъжност под такъв натиск.

Comments are closed.