Лидерите поставят план на Порошенко за разрешаване на украинската криза

Лидерите на Русия, Франция и Германия се събраха в Москва, за да работят по мирния план, който да представят на президента на Украйна в неделя.

Руският президент Владимир Путин, френският Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел говориха повече от четири часа в петък.

И тримат лидери определиха срещата като “конструктивна”.

По време на преговорите те ще обсъдят плана за източната част на Украйна по телефона с президента Петро Порошенко в неделя.

Планът се счита за опит да се подновят дейностите и акциите за прекратяване на огъня на базата на подписаните през септември в Минск в Беларус споразумения. Оттогава бунтовниците са иззели повече територии, и са повишили активността си в Киев и сред поддръжниците на Украйна.

Русия е обвинена във въоръжаване и засилване на проруските сепаратисти, което е отречено от Путин.

Около 1,2 милиона украинци са избягали от домовете си от април миналата година, когато бунтовниците иззеха голям откос на регионите Луганск и Донецк след анексията на Крим от Русия.

Събития в Украйна се очаква да заемат видно място по време на конференция за сигурността в германския град Мюнхен.

Г-жа Меркел, американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров ще обсъждат ситуацията по време на събитието.

Не на базата на публичните становища и обсъждания в преговорния процес, а на базата на частни разговори в набързо проведени двустранни срещи при закрити врати, дипломатическият кореспондент на BBC Джонатан Маркъс оповести своя личен доклад, анализирайки ситуацията и преговорите.

Според анализите на Бриджит Кендъл от BBC News, Москва, не е имало съвместна пресконференция или изявления от руския, немски и френски лидери след срещата на такова високо равнище в Кремъл. Канцлера Меркел и президента Оланд заминаха за летището веднага.

Коментарите от длъжностните лица от трите страни са ясно координирани. В Москва, Париж и Берлин всички те описват преговорите като конструктивни. Всички те отбелязват, че тримата лидери, плюс председателя на Украйна, ще проведат среща отново по телефона в неделя.

Всички те заявяват, че работата ще продължи и е твърде възможно постигането на сделка, въз основа на френската и германската инициатива, с добавени предложения от президента Порошенко и президента Путин.

Фактът, че някои детайли са публично достояние вероятно е положителен. Това показва, че това е опит за сериозни преговори, без реторика и пред очите на обществеността  Но тя също така означава, че ние всъщност не знаем какво се случва на масата, колко далече една от друга са различните страни и колко крехка може да бъде тази последна мисия в опита си да донесе мир на Украйна.

Въпросите, с които всеки план ще трябва да се справи по пътя на новото примирие включват: бунтовническите постижения от последните седмици и бъдещия статут на зоната на конфликта, казва Бриджит Кендъл от BBC News, Москва.

Москва продължава да отрича всякаква пряка роля в конфликта, докато Киев настоява преди всичко, че Украйна трябва да остане обединена, заявява още кореспондентът.

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенбер, е казал пред Би Би Си, че подкрепата на Москва за бунтовниците в Украйна се разраства.

Comments are closed.