Имигрантите в Германия – само с немски език

Нови дебати в немския парламент се обсъждат тази седмица по отношение на потоците от имигранти в Германия.

Имигрантите трябва да говорят немски, не само на публични места, но и в дома. Това казват консерваторите в Бавария, провокирани от порой от критики. Християнсоциалният съюз (CSU), съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, заяви, че тези обсъждания са все още въпрос на дебат, и не са официална политика на правителството.

Критиците започнаха да постват Twitter тагове. Така например тагът  #YallaCSU  се превърна в топ тема сред германските потребители на Twitter.

Някои от тези потребители са имигранти и открито изразяват недоволството и тревогите си за политиката, която би ги изпратила отново у дома, като най-често това се акцентира върху турските граждани, които са най-многолюдният имигрантски поток в Германия.

Таговете са иронична шега за сметка на CSU, като например “Yalla” е турска дума, която означава “да вървим!”

Проектопредложението на CSU казва “хората, които искат да останат тук за постоянно трябва да бъдат насърчавани да говорят немски език в публичното пространство и в семейството”.

Според Генералния секретар на CSU Андреас Шеуер предложението е “добре подготвено и среща широка подкрепа и популярност”.

Генералният секретар на лявоцентристката Социалдемократическа партия (SPD), Ясмин Фахими, прави обръщение, че CSU са “пристигнали в Абсурдистан”. “Би било смешно, ако не беше толкова опасно,” казва тя. ГСДП, подобно на Християнсоциалния съюз, е в коалиция с християндемократите на Меркел (CDU) на национално ниво.

Езикови полицията?

Лидерът на СДП в Бавария, Наташа Кохен, атакува предложението, което според нея би било невъзможно да се реализира, казвайки, че “това, от което най-малко се нуждаем сега, е езиковата полиция на ХСС, за да контролира всичко това”.

Генералният секретар на CDU Петър Таубер казва “Мисля, че няма нищо общо с политиката, това, дали говоря латински или клингонски у дома”.

И лидерът на Зелените в Бавария, Айке Халитзки се пошегува, че следващият ход на CSU е може би да се каже на гражданите, че трябва да имат сини и бели килими у дома – цветовете на баварското знаме.

CSU играе важна роля в обсъждането на имиграционните проблеми по-нагоре в политическия дневен ред.

Данните на ЕС показват, че Германия е основната европейски дестинация за имигранти през 2012 г. (592 200), следвана от Великобритания (498 000), Италия (350 800) и Франция (327 400). Германия също така е и топ дестинация за търсещите убежище.

Немските официални данни показват, че турците, образуват най-голямата чуждестранна имиграционна група в Германия през 2013 г. (1,5 млн.души), следвани от азиатците извън ЕС, европейците (включително руснаци и босненци), както и имигранти от страните членки на ЕС Полша и Италия.

Comments are closed.