Имигрантите във Великобритания крепят икономиката на страната

Имигрантите в Обединеното кралство, които са с висока квалификация от държавите-членки на Европейския съюз, са добавили 20 млрд. лири (25,6 млрд. евро) в британската хазна през последното десетилетие.

Британските медии, цитират проучване, според което тези имигранти са донесли много повече приходи в бюджета под формата на данъци, за сметка на възползването им от социалната система на страната, чиято стойност е много по-малка.

Проучване на „Юнивърсити колидж“ в Лондон прогнозира, че ако британския премиер Дейвид Камерън осъществи мерките за ограничение на имигрантите, които планира от известно време и за които се говори още от присъединяването на България и Румъния в Европейския съюз, това решение би струвало скъпо на икономиката на островитяните. Като аргумент изследването сочи високата квалификация на младите европейци, които виждат в лицето на Великобритания временно място за живеене.        Техните знания, умения и нагласи биха подпомогнали икономиката на страната, отколкото биха й навредили.

Изследването показва, че имигрантите, които са пристигнали в Обединеното кралство от ЕС след 2000 г., включително от България и Румъния, са вкарали в британската хазна над 20 млрд. лири в периода 2001-2011 г., цитирано от в. „Индипендънт“.

Заселниците от страните, включени в ЕС-15 са платили данъци, които са 64% по-високи от средствата, които са получили от британското правителство под формата на различни социални помощи и добавки. Малко по-различна е ситуацията по отношение на имигрантите, пристигнали от държавите от Централна и Източна Европа, които са допринесли в хазната с 12% повече, отколкото са взели от нея в лицето на социални помощи и добавки.

Интересен момент от проучването е резултатът, който се отнася до вероятността за получаване на социални средства от държавната хазна, за заселилите се на Острова имигранти след 2009 г. След бумът на източването на социалната система на Великобритания, вероятността тези имигранти да получат социални помощи и данъчни облекчения, съпоставена със същата вероятност за британските граждани, то резултатът показва 43% преднина за британците. Последните имат преднина и в резултата по отношение на възможността за получаване на общинско жилище (7%).

По данни от изследването Великобритания е с по-добри позиции от Германия, която е популярна с огромния наплив от емигранти, по отношение на качествата на работната сила на имигрантите. Докато в Германия се заселват предимно емигранти с основно или средно образование и в по-редки случаи с висше, то във Великобритания образователната структура на имигрантите е обратната – предимно млади хора с висше образование и по-рядко с основно или средно.

Медиите във Великобритания оповестяват, че образованието повече от 60% от британските  имигранти са вишисти. От източноевропейците, които са емигрирали на Острова около 25% са с висше образование. Интересно сравнение се получава, когато се посочват данните за нивото на образование на местните, което за вишистите е 24%. Авторите на проучването отбелязват, че е недоумяващо, защо  Камерън иска да ограничи притока на качествена работна сила в лицето на тези образовани имигранти, след като народа в държавата не е способен да покрие изискванията по отношение на качествените характеристики, които изисква съвременната динамична икономическа среда. Освен това, човешкия капитал, който донасят със знанията и уменията си, придобити в процеса на обучението им тези имигранти, се равнява на 6,8 млрд. лири, в случай, че правителството на Камерън реши инвестира в  образоването на нацията си, като остава висящ въпросът за мотивацията на британските граждани да отделят необходимите време и усилия получат такава диплома.

По мнението на ръководителя Националния институт за икономически и социални изследвания Джонатан Портес данните от проучването препотвърждават още веднъж, че повишените нива на имиграция към Обединеното кралство през последните десет години, независимо дали потоците са от  европейски страни или от държави извън Стария континент, тя е полезна за британските граждани и икономика. 

 

Comments are closed.