Изборите в Гърция определят европейското бъдеще на страната

Гърците гласуват на общи избори, които биха могли да доведат до опити за предоговаряне на условията на спасителния план с международните кредитори.

Лявата партия Сириза, която е сочена като победител в предварителните социологически проучвания, иска част от огромния дълг на Гърция да се отпише и да се отменят мерките за строги икономии. Това плаши паричните пазари и повдига опасения за гръцкото излизане от еврото.

Управляващата партия Нова демокрация от своя страна заяви, че икономиката се възстановява.

Гърция е преживяла трудни бюджетни съкращения в замяна на спасителния план, договорен с т.нар. тройка кредитори – Европейския съюз, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Икономиката се сви драстично, тъй като глобалната финансова криза през 2008 г., доведе до увеличаване на безработицата и хвърли много гърци в бедност.

Изборните урни в цяла Гърция отвориха в 07:00 местно време (05:00 GMT) и ще приключат в 19:00 часа.

Гърция има близо 10 милиона избиратели, които ще изберат от 300 – членния парламент на страната. Първите екзит-пола се очакват веднага след края на гласуването.

„Достойнството”

Лидерът на Сириза Алексис Ципрас заяви, че партията му ще възстанови “достойнството” на Гърция оттам, откъдето започват съкращенията на работни места, заплати и пенсии, които са наранили милиони хора в цялата страна.

Възможността за победа на Сириза предизвиква опасения, че Гърция може да не изпълни дълга си и да напусне еврото – единната валута на 19 страни членки на ЕС. Тези опасения съществуват въпреки факта, че Сириза е модернизира позицията си, че пикът на кризата в еврозоната отминава, и, че иска Гърция да остане член на единната европейска валута.

Междувременно, лидерът на дясноцентристката Нова демокрация и PM Андонис Самарас обеща да работи “ден и нощ”, за да запази страната в Еврозоната. Сириза, твърди той, може да принуди страната да излезе от еврото, посредством нейните политики, обслужващи това, което той нарича “драхми лобито”. Той също така предупреди, че Гърция може да пропусне възможностите за масивна програма за количествени улеснения, предоставени от ЕЦБ през миналата седмица, за да помогне за стимулирането на икономиката на еврозоната.

Гръцката икономика в цифри

Средната работна заплата е € 600 (£ 450 : $ 690) на месец.

Безработицата е 25%, с младежката безработица почти 50%.

Икономика се е свила с 25% от началото на кризата в еврозоната.

Дългът на страната е 175% от БВП.

Заеми –  € 240bn (£ 188bn) от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Comments are closed.