Еврозоната с дефлация

Инфлацията в еврозоната е станала отрицателна. Официалните данни показват, че цените през декември са с 0.2% по-ниски4 в сравнение със същия месец година по-рано.

Това добавя натиск върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме по-нататъшни действия за стимулиране на икономиката на блока.

Спадът се дължи главно на по-ниските разходи за енергия, поради понижаването на цената на петрола.

Цените на енергията през декември са били 6,3% по-ниски, отколкото година по-рано. Ако цените на енергията се изключат, равнището на инфлацията през декември за еврозоната е 0,6%  – същата като през ноември.

Цените за храна, алкохол и тютюн са съответно без промяна спрямо година по-рано, след ръст от 0.5% през ноември.

Цените на услугите, които бяха задържани стабилно през ноември, се очаква да нараснат с 1.2% в сравнение с декември 2013 г.

За първи път Еврозоната е с дефлация, поради дълбочината на финансовата криза през 2009 година.

“Провал на политиката”

Прогнозата от статистическата служба на Европейския съюз – Евростат ще бъдат актуализирани по-късно през месеца.

Джеймс Ашли, главен икономист за Европа в Capital Economics, изведе данни в сряда, ориентирани към по-широка икономическа картина.

Аргументи за това дали инфлацията е малко над или под 0%, и дали „акробатиката” на цените на петрола са виновни, бяха “благовидни”, казва той.

“Далеч по-важният въпрос е защо инфлацията е някъде близо до 0%, на първо място: по наше мнение, неудобната истина за политиците е, че в голямата си част, която е отражение на провала на политиката, както фискална и парична.”

Хауърд Арчър, главен икономист за Европа в IHS Global Insight нарича данните за инфлацията “отчаяни новини за ЕЦБ ”

Дълговите притеснения

Централната банка все повече се очаква да започне нов кръг от мерки за стимулиране на икономиката, или количествено облекчаване (QE). Германия обаче съобщава, че се противопоставя на повече QE.

Ситуацията в Гърция също усложнява проблема. Дефлацията увеличава тежестта на дълга, и задлъжнялостта на Гърция с нейните международни кредитори и спасителните акции са ключов въпрос в настоящата предизборна кампания.

Гръцката партия Сириза, водеща в избирателните урни, иска да предоговори условията на спасителния план, предизвиквайки нови притеснения за стабилността на еврозоната.

В сряда, дългосрочната лихва на Гърция нарасна над 10%. Доходността по 10-годишните облигации се търгуват на 10,07% , в сравнение с 9,746% във вторник.

Отделно от това, Евростат съобщи, че нивото на безработицата в еврозоната се задържа на 11,5% през ноември, непроменени от октомври, но надолу от 11.9% през ноември 2013 година.

Сред държавите членки, най-ниските нива на безработица през ноември са били в Австрия (4,9%) и Германия (5,0%), а най-високи в Гърция (25.7% през септември 2014 г.) и Испания (23,9%).

Падането на цената на петрола е непосредствената причина за проявяващите се дефлационни елементи, които до известна степен са в положителен аспект по отношение на еврозоната. Това намалява разходите за по-голямата част от предприятията и позволява на потребителите да харчат повече пари.

Не може обаче да се говори за това, което председателят на Европейската централна банка Марио Драги представя като втория кръг ефекти.

Ако тези дефлационни влияния се отразят в бъдещите решения относно цени и заплати, то ситуацията може да се окаже изключително трудна.

Има няколко причини, поради които продължителна дефлация може да бъде вредна, но един голям проблем за еврозоната е ефектът върху многото хора и правителства с дългови проблеми.

Comments are closed.