Германската икономика – звездата на Еврозоната предизвиква безпокойство

Приказката за могъществото на германската икономика е актуална от толкова дълго време, че е безспорен факт. Германия е “машинното отделение ” на еврозоната.

Доскоро, докато голяма част от Европа е затънала в икономическа криза, Германия празнуваше ” Wirtschaftswunder” – икономическо чудо.

И все пак в петък, политиците в Германия гледат с известно безпокойство за това дали страната се плъзга към рецесия. Очакването е, че тя просто ще я избегне, но икономическият растеж ще е оскъден, може би 0.1% през третото тримесечие.

За Германия обаче има каскада от лоши икономически новини:

  • През август промишленото производство показва, че е намалял най-бързият темп през последните пет години;
  • Същите са установени и по отношение на износа;
  • Доверието на инвеститорите е спаднало;
  • Европейската комисия ревизира растежа надолу от 2% до 1,2%.

Всички политици, които са присъствали казват, че германската икономика е обект на завист от повечето други страни от еврозоната. Тя е създала 325 000 работни места през тази година, а безработицата е ниска.

Така че това, което се разклаща доверието?

Германските износители са пострадали от санкциите, наложени на Русия. Развиващите се пазари се забавят и еврозоната, най-големият й пазар, е в застой. Но критици казват, че Германия също страда от собствената си политика, от собствените си недостатъци и със собствени твърди убеждения.

Поредица от доклади анонсират за пропуските в инфраструктурата на страната. За близо 40 % от мостове и 20% от аутобаните се казва, че са в критично състояние.

Освен това, в редица публикации и книги се акцентира, че страната се подкопава от пропуски в инвестициите, включително образование.

Освен от автомобилната индустрия, дори големи производства са успели да се прехвърлят и да инвестират в някои други страни.

 

“Черна нула”

Всичко това е окуражавано от силни критици на други места в Европа. Германия, твърдят те, е наранена от строгостта, тя е подкрепена и от неуспеха си да благоприятстват търсенето, което ще помогне на себе си, така и на боледуващата еврозона.

Само преди няколко седмици, германският министър на финансите Волфганг Шойбле обяви с известна гордост равновесието на бюджета до 2015 г., посредством така наречената „черна нула”.

За първи път от десетилетия насам в Германия бюджетът е бил балансиран.

Черната нула или “Schwarze Null” има по-малко ентусиасти извън Германия; както МВФ и ЕЦБ се молеха Германия да харчи повече. Последваха различни отговори.

Берлин обяви, че ще увеличи разходите за инфраструктура от € 10 млрд (£ 7.8bn; $ 12.5bn) през следващите три години. Така че критиците са в пълен шок.   Страната е проповядвала реформи в други страни, но не е направила много повече себе си, поради благосъстоянието и изграждането на конкурентоспособност с ограничаване на работната заплата.

Не се заблуждавайте, казва Шрьодер – Германия има звездна икономика в сравнение с другите и ще нарасне през 2014 г. с 1.2% , но критиците искат да направят много повече – от малкото разхлабване на фискалната политика, което е малко вероятно, да релаксира двигателя у дома или да отклонява стагнацията в останалата част от еврозоната.

 

Comments are closed.