Видеоклиповете на „Ислямска държава” с най-високи технологии

Демонстрацията на сила, или по-скоро безмилостните показни екзекуции от страна на войните в „Свещенната война”, както те самите я наричат, не спират да заливат интернет пространството от десетилетие насам. В последно време прекомерно се увеличават видеоклиповете с  масовите разстрели на сирийски граждани отказали да се присъединят към „Ислямска държава”. Репортери, военни или неверни жени биват обезглавявани и заснети в частното кино на Джихадистите.

Едновременното обезглавявaне на 22 сирийски затворници предизвика съвместния интерес на Американски изследователи на тероризма и Великобританските им колеги, да направят подробен анализ на въпросния видеоклип. Основната цел е била да се разкрие самоличността на жертвите и техните палачи.

От жестокия видеоматериал се установява, че Джихадистите не пестят пари при заснемането. Професионалното качество се създава от HD камери с висока резолюция. Над 200 000 долара били похарчени за новото адско кино на бойците от „Свещенната вопйна”.  По време на записа е установена самоличността само на едни от 22-та палачи. Това е Максим Ошар от Нормандия.

Индонезия, Малайзия, Великобританя, Щвейцария, Германия и Филипините са родните места на останалите убийци в филма. Предполагаемият водач на главорезите е така нареченият екстремист „Джон джихадиста” – същият, който преди месеци обезглави няколко западни заложници. Още няколко други странни са се включили в разследването. Според наблюденията на експертите, като се вземат предвид атмосферните условия, светлината на слънцето, сенките и други променливи и не променливи факти се установява, че за заснемането на видеото са били необходими между 4-6 часа. Разменянето на позициите на военните, а също така и на затворниците са допринесли също за установяването на такова време за видеозаснемането. Двама от джихадистите са с микрофони, но уви на клипа не се чува аудио. Възможно е то да е отделено и да се използва с друга цел.

 

Все повече млади мъже емигрират от запада към ислямските страни с цел да се включат в редиците на безскрупулната „Ислямска държава”. Не са малко случаите на разпознати синове от родителите си във видеоклипове с изявления на джихадисти.

Джон Магуайър е новата сензация на Youtube във връзка с крайно-екстремистките изказвания. Джон или наричаният от себе си Ануар ал-Канади е канадец, учил в университета в Отава. В своето видео обръщение той дава за пример постъпката на Майкъл Зехаф-Бибо, който в края на октомври бе застрелян от полицията в парламента в Отава, след като уби войник. Извършителят на атаката е действал сам. Според властите, мъжът, който уби войник при военен паметник и атакува парламента, вероятно е имал и либийско гражданство.

Comments are closed.